Violence against women: ANROWS research to policy and practice

Tuesday, 23 February 2016 to Thursday, 25 February 2016 from 12:00 PM - 5:00 PM

 

Program

Tuesday, 23 February 2016

10:00 AM
Conference Registration and Lunch
10:00 AM 2.8 hours
Savoy Ballroom Foyer
1:00 PM
Welcome to Country
1:00 PM 15 mins
Savoy Ballroom
1:15 PM
Official Opening
1:15 PM 45 mins
Savoy Ballroom
2:00 PM
Time for Renewed National Commitment to Action
2:00 PM 30 mins
Savoy Ballroom
2:30 PM
Knowledge Translation and Exchange: what is it and how do we do it?
2:30 PM 30 mins
Presenters: Heather Nancarrow,
3:00 PM
Afternoon Tea
3:00 PM 45 mins
Savoy Ballroom Foyer
3:45 PM
Research to Policy Panel facilitated by Sarah Ferguson
3:45 PM 1.3 hours
Savoy Ballroom
5:30 PM
Welcome Reception
5:30 PM 2 hours
The Courtyard, Residence

Wednesday, 24 February 2016

8:45 AM
Welcome and Overview of Tuesday's discussions
8:45 AM 15 mins
Presenters: Heather Nancarrow,
Savoy 1&2
9:00 AM
The Personal Safety Survey: Prevalence of violence against women in various subpopulations
9:00 AM 45 mins
Presenters: Dr Peta Cox,
Savoy 1&2
9:45 AM
The PATRICIA Project: PAThways And Research In Collaborative Inter-Agency working
9:45 AM 45 mins
Savoy 1&2
10:59 AM
Session 1: Experiences and impacts of violence against women
Session 1: Experiences and impacts
1 mins
Savoy 1
ANROWS 1.2: Community-led responses to violence against immigrant and refugee women :The Aspire Project
11:00 AM 45 mins
Presenters: Dr Cathy Vaughan,
Savoy 1
ANROWS 1.3: The effect of social and geographical isolation and remoteness
11:45 AM 45 mins
Savoy 1
Session 2: Contemporary aspects of violence against women
Session 2: Contemporary aspects of violence against women
1 mins
Savoy 2
Technology facilitated sexual violence against women: Overcoming rape culture in cyberspace
11:00 AM 45 mins
Presenters: Dr Anastasia Powell,
Savoy 2
Responses to violence against Lesbian, Bisexual, Transgender women
11:45 AM 45 mins
Presenters: Dr Philomena Horsley,
Savoy 2
Session 3: Improving law and justice responses
Session 3: Improving law and justice responses to violence against women
1 mins
Savoy 3
Holding Aboriginal Law: A critical element in responding effectively to familly & sexual violence
11:45 AM 45 mins
Savoy 3
12:30 PM
Lunch
12:30 PM 1 hour
Savoy Ballroom Foyer
1:29 PM
Session 4 - Addressing Indigenous family violence
Concurrent Session 4: Addressing Indigenous family violence
1 mins
Savoy 1
ANROWS 3.2 State of knowledge, practice and responses to violence against women in Australian Indigenous communities
1:30 PM 45 mins
Savoy 1
ANROWS 4.3: Innovative models in addressing violence against Indigenous women
2:15 PM 45 mins
Presenters: Professor Harry Blagg,
Savoy 1
Session 5: Safe at Home
Concurrent Session 5: Safe at home
1 mins
Savoy 2
ANROWS 3.1 National mapping and meta-evaluation outlining key features of effective ‘safe at home’ programs
1:30 PM 45 mins
Savoy 2
ANROWS 4.6: Building effective policies and services to promote women's economic security
2:15 PM 45 mins
Savoy 2
Session 6: Focus on prevention
Concurrent Session 6: Focus on Prevention
1 mins
Savoy 3
ANROWS 2.2 Media representations of violence against women and their children
1:30 PM 45 mins
Presenters: Dr Georgina Sutherland,
Savoy 3
ANROWS 2.1 Change the story: a shared framework for the primary prevention of violence
2:15 PM 45 mins
Presenters: Dr Emma Partridge,
Savoy 3
3:00 PM
Afternoon Tea
3:00 PM 30 mins
Savoy Ballroom Foyer
3:30 PM
Indigenous Communities Addressing Domestic and Family Violence Panel
3:30 PM 1.5 hours
Savoy 1&2
6:15 PM
Pre Dinner Drinks and Poster Display
6:15 PM 45 mins
Mayfair Ballroom Lobby
7:00 PM
Official Conference Dinner
7:00 PM 3 hours
Mayfair Ballroom
7:45 PM
Influencing Change
7:45 PM 15 mins
Mayfair Ballroom

Thursday, 25 February 2016

8:45 AM
Welcome and Overview of Wednesday's discussions
8:45 AM 15 mins
Savoy 1&2
9:00 AM
ANROWS 1.8 - Domestic and family violence and parenting: mixed method insights into impact and support needs.
9:00 AM 45 mins
Presenters: Dr Rae Kaspiew,
Savoy 1&2
9:45 AM
Freedom from violence – the child rights issue of our time
9:45 AM 45 mins
Savoy 1&2
10:30 AM
Morning Tea
10:30 AM 30 mins
Savoy Ballroom Foyer
10:59 AM
Session 7: Advocacy and empowerment
Concurrent Session 7: Advocacy and empowerment
1 mins
Savoy 1
ANROWS 3.3 Advocacy for safety and empowerment
11:00 AM 45 mins
Savoy 1&2
ANROWS 1.9: Women's Input to a Trauma-informed systems model of care in Health settings: The WITH study
11:45 AM 45 mins
Savoy 1
Session 8: Layers of Knowledge: context and co-occurrence
Concurrent Session 8: Layers of Knowledge: context and co-occurrence
10:59 AM 1 mins
Savoy 3
ANROWS 1.6 - Sexual Assault and Domestic Violence in the context of co-occurrence and re-victimisation
11:00 AM 45 mins
Presenters: Dr Peta Cox,
Savoy 3
ANROWS 1.7 - National burden of disease study examining the impact of violence against women
11:45 AM 45 mins
Savoy 3
12:30 PM
Lunch
12:30 PM 45 mins
Savoy Ballroom Foyer
1:14 PM
Session 9: Preventing Perpetration
Concurrent Session 9: Preventing Perpetration
1 mins
Savoy 1&2
Changing attitudes is not enough: The role of men and boys in the prevention of violence against women and children.
1:15 PM 45 mins
Presenters: Dr Michael Salter,
Savoy 1&2
Research on perpetrator interventions
2:00 PM 45 mins
Presenters: Dr Mayet Costello,
Savoy 1
Session 10: Complex connections
Session 10: Complex connections
1 mins
Savoy 3
ANROWS 1.4 - Establishing the Connection: Developing shared practice guidelines for referral of shared clients between t
1:15 PM 45 mins
Savoy 3
ANROWS 3.4 - What does it take? Developing informed and effective tertiary responses
2:00 PM 45 mins
Presenters: Dr Patsie Frawley,
Savoy 3
3:15 PM
Where to now? Future Directions - Influencing the Third National Action Plan
3:15 PM 1.3 hours
Savoy 1&2
4:30 PM
Closing Comments
4:30 PM 15 mins
Savoy 1&2